Alergia na mleko

Alergia na mleko jest jedną z najczęstszych postaci nadwrażliwości pokarmowej. Często mylona jest z nietolerancją laktozy, jednak mimo, iż jedno i drugie schorzenie zmusza do wyeliminowania z diety mleka, mechanizm ich działania jest zupełnie inny, podobnie jak różne są objawy oraz możliwe powikłania.

Czym jest alergia na mleko?

Alergia na mleko spowodowana jest nieprawidłową odpowiedzą układu immunologicznego na obecność w organizmie białek mleka. Pojawia się głównie u dzieci, przy prawidłowej diecie znika do 5 roku życia, może jednak dotoczyć także osób dorosłych.

Zarówno w przypadku dzieci jak i dorosłych w przy nadwrażliwości na mleko najskuteczniejszą metodą jest dieta eliminacyjna. Całkowite wyeliminowanie z diety mleka krowiego jest trudne – znajduje się nie tylko w produktach mlecznych, ale także w wybranym pieczywie, słodyczach, a także nawet w wędlinach. Dieta eliminacyjna w przypadku niemowląt karmionych piersią dotyczy mamy, zaś w przypadku dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym konieczne jest jego odpowiednie dobranie. W przypadku dzieci oraz dorosłych dieta eliminacyjna polega na usunięciu z diety wszystkich źródeł białka mleka krowiego, a także owczego i koziego – istnieje ryzyko wystąpienia reakcji krzyżowej.

Objawy alergii na mleko

Alergia na białka mleka jak każda inna alergia daje szereg objawów ze strony różnych narządów i układów, do najbardziej charakterystycznych należy zaliczyć:

  • Objawy skórne takie jak pokrzywka, świąd, suchość czy atopowe zapalenie skóry;
  • Objawy związane z przewodem pokarmowym, do których należy zaliczyć zaparcia, ulewanie, biegunki, krew w stolcu i/lub wymiocinach;
  • Objawy związane z układem oddechowym, czyli zaburzenia połykania, chrypka, astma, nieżyt nosa, zapalenie gardła i migdałków, bezdech senny czy bezdech i sapka u niemowląt;
  • Reakcje ogólnoustrojowe, takie jak wzmożone napięcie mięśniowe, zaburzony sen, niedokrwistość, zaburzenia pamięci i koncentracji, pobudliwość ruchowa, drażliwość, płaczliwość, agresywność.

Co istotne, symptomy alergii na białka mleka są niespecyficzne, więc mimo, iż są nie do przeoczenia, bardzo często kojarzone są z innymi chorobami somatycznymi czy psychicznymi. Nie można jednak bagatelizować żadnych niepokojących objawów – należy o niech poinformować lekarza, bardzo często niepozorne w punktu widzenia pacjenta informacje mogą okazać się niezwykle istotne dla pełnej diagnostyki.

Jak się przygotować do testów na alergię na mleko?

Testy w kierunku alergii na białko mleka krowiego polegają na pobraniu próbki krwi żylnej pacjenta. Test polega na wykonaniu ilościowego oznaczenia stężenia IgE w surowicy pacjenta przeciwko alergenom białka mleka krowiego.

W przypadku testu alergii dotyczącego białka mleka krowiego wykonywane jest oznaczenie poziomu IgE specyficznego F2, zaś w przypadku mleka UHT (czyli poddanego obróbce cieplnej) oznacza się IgE 169.

Badanie można wykonać o dowolnej porze dnia, nie jest koniecznym aby pacjent zjawił się w przychodni na czczo.

Wyniki testów na alergię na mleko

Badanie potwierdzające bądź wykluczające alergię IgE – zależną sprowadza się do oznaczenia stężenia przeciwciał IgE przeciw konkretnym alergenom pokarmowym w surowicy krwi.

Analiza uzyskanych wyników zawsze powinna opierać się na wartościach referencyjnych podanych przez laboratorium. Wyniki testów powinny być skonsultowane z lekarzem alergologiem, który potwierdza występowanie alergii bądź ją wyklucza.