Alergia pokarmowa Warszawa

Alergia pokarmowa polega na wystąpieniu reakcji alergicznej związanej ze spożyciem składników pokarmowych.

Alergia pokarmowa

Panel pokarmowy

od 170 zł

KUP BADANIE

Alergię może powodować każde pożywienie, istnieje jednak kilkanaście pokarmów, które uczulają najczęściej. Z niektórych alergii pokarmowych się wyrasta, inne niestety uczulają na całe życie. Analogicznie jak w przypadku każdej innej alergii np. na kurz czy pyłki roślinne, a alergii pokarmowej występuje nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego, w tym przypadku na jakiś składnik pożywienia.

Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego na niektóre składniki pokarmowe. Występuje w sposób powtarzalny, każdorazowo po ekspozycji na dany alergen pokarmowy. Efektem kontaktu z alergenem jest szereg specyficznych objawów, które stanowią próbę zwalczenia przez układ odpornościowy alergenu. Wśród dorosłych najczęstszymi spożywczymi alergenami są mleko, jajka, zboża zawierające gluten, orzeszki zmienne, owoce cytrusowe czy ryby i skorupiaki.


Już dziś KUP ONLINE badanie na alergię pokarmową!


Alergia pokarmowa objawy

Objawy alergii pokarmowej mogą objawiać się na wiele sposobów. Często kojarzone są z objawami żołądkowo – jelitowymi, jednak najczęściej alergie pokarmowe powodują reakcję ze strony układu oddechowego, oraz powodują zmiany skórne. Do najbardziej charakterystycznych objawów alergii pokarmowej należy zaliczyć:

  • Objawy ze strony układu pokarmowego takie jak nudności, wymioty, ból brzucha, wzdęcia, biegunka;
  • Objawy ze strony układu oddechowego, do których należy zaliczyć kichanie, suchy kaszel czy rzadką wydzielinę z nosa;
  • Objawy skórne takie jak świąt skóry, wysypka, a także atopowe zapalenie skóry, czy pokrzywka, której towarzyszyć może swędzenie głównie z okolicy kolan i łokci;
  • zespół alergii jamy ustnej w skład której wchodzi świat i obrzęk jamy ustnej oraz gardła, chrypka, uczucie mrowienia w okolicy ust – takie objawy często występują u osób uczulonych na pyłki roślin w efekcie tzw. alergii krzyżowej – np. u osób, które są uczulone na pyłki brzozy występuje zespół alergii jamy ustnej po zjedzeniu przez nie durowej gruszki, jabłka, marchwi czy pomidora.
  • Niekiedy kontakt z alergenem pokarmowym może wywołać wstrząs anafilaktyczny, czyli ogólnoustrojową, gwałtowną oraz zagrażającą życiu reakcję alergiczną. Przy anafilaksji dochodzi do objawów skórnych – pokrzywka, rumień, świat; oddechowych – świszczący oddech, duszności; i żołądkowo jelitowych – bóle brzucha, nudności, wymioty dołączają objawy krążeniowe, które związane są z gwałtownym spadkiem ciśnienia tętniczego – objawiającymi się zwrotami głowy, kołataniem serca, mroczkami przed oczami, a nawet utratą przytomności. Ryzyko wystąpienia anafilaksji zwiększa się w przypadku kiedy spożyciu alergenu towarzyszy wysiłek fizyczny, bardziej narażone są osoby, które chorują na astmę czy też przechodzą infekcje.

W przypadku alergii pokarmowych u niemowląt i dzieci najczęstszymi objawami są problemy w obrębie układu pokarmowego – kolka jelitowa, ulewanie – zaś u starszych dzieci – ból brzucha, biegunki, zaparcia. Objawy alergii pokarmowej  takie jak pokrzywka czy wstrząs anafilaktyczny mogą pojawić się natychmiast po spożyciu alergenu. Warto jednak pamiętać iż objawy mogą pojawić się nawet od kilku do kilkunastu dni od kontaktu z alergenem – mamy wtedy do czynienia z tzw. reakcją opóźnioną.

Charakterystyka występujących objawów jest odmienna dla różnych grup wiekowych, w przypadku wystąpienia opisanych powyżej objawów warto jest wykonać testy alergiczne pokarmowe.

Alergia pokarmowa – testy

W przypadku większości alergii pokarmowych diagnostyka polega na wykonaniu testów alergicznych w oparciu o oznaczenie stężenia IgE całkowitego w surowicy krwi przeciwko konkretnym alergenom pokarmowym, co do których występuje podejrzenie alergii.

Badania na alergię pokarmową wykonywane są w krwi, pacjent powinien zgłosić się na pobranie na czczo, a więc ostatni posiłek powinien zostać spożyty 12 godzin przez badaniem.

Wyniki testów na alergię pokarmową

W diagnostyce alergii pokarmowej wykonuje się oznaczenie stężenia slgE przeciwko konkretnym pokarmom w surowicy krwi. Analiza wyników opiera się na wartościach referencyjnych podanych przez laboratorium. Wyniki zawsze powinny być konsultowane z lekarzem alergologiem, który w odpowiedni sposób je zinterpretuje oraz potwierdzi występowanie alergii bądź ją wykluczy.