Alergia pokarmowa Warszawa

Data publikacji: 18.07.2019
Czas czytania: 2 minuty

Alergia pokarmowa polega na wystąpieniu reakcji alergicznej związanej ze spożyciem składników pokarmowych. Alergię może powodować każde pożywienie, istnieje jednak kilkanaście pokarmów, które uczulają najczęściej.

Z niektórych alergii pokarmowych się wyrasta, inne niestety uczulają na całe życie. Analogicznie jak w przypadku każdej innej alergii, np. na kurz czy pyłki roślinne, w alergii pokarmowej występuje nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego, w tym przypadku na jakiś składnik pożywienia. Oprócz wprowadzenia diety eliminacyjnej narzędziem diagnostycznym alergii są testy na alergię pokarmową.

Czy alergia i nietolerancja pokarmowa to to samo? Gdzie wykonać panel badań na alergię pokarmową w Warszawie? Jakie są objawy alergii na pokarmy i czym różni się ona od celiakii? Sprawdź najważniejsze informacje i zrób test na alergię w Warszawie w Centrum Medycznym Damiana. Serdecznie zapraszamy!


Czym jest alergia pokarmowa?

Alergia pokarmowa jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego na niektóre składniki pokarmowe. Występuje w sposób powtarzalny, każdorazowo po ekspozycji na dany alergen pokarmowy. Efektem kontaktu z alergenem jest szereg specyficznych objawów, które stanowią próbę zwalczenia przez układ odpornościowy alergenu. Wśród dorosłych najczęstszymi spożywczymi alergenami są mleko, jajka, zboża zawierające gluten, orzeszki zmienne, owoce cytrusowe czy ryby i skorupiaki.

KUP ONLINE

Objawy alergii pokarmowej

Objawy alergii pokarmowej mogą objawiać się na wiele sposobów. Często kojarzone są z objawami żołądkowo – jelitowymi, jednak najczęściej alergie pokarmowe powodują reakcję ze strony układu oddechowego i zmiany skórne.

Jakie są objawy alergii pokarmowej? Do najbardziej charakterystycznych objawów alergii na pokarmy należy zaliczyć:

  • Objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, wymioty, ból brzucha, zespół jelita drażliwego, wzdęcia, biegunka;
  • Objawy ze strony układu oddechowego, do których należy zaliczyć kichanie, suchy kaszel czy rzadką wydzielinę z nosa;
  • Migreny i przewlekłe zmęczenie;
  • Objawy skórne, takie jak świąd skóry, wysypka, a także atopowe zapalenie skóry, czy pokrzywka, której towarzyszyć może swędzenie głównie z okolicy kolan i łokci;
  • Zespół alergii jamy ustnej, w skład której wchodzi świat i obrzęk jamy ustnej oraz gardła, chrypka, uczucie mrowienia w okolicy ust – takie objawy często występują u osób uczulonych na pyłki roślin w efekcie tzw. alergii krzyżowej – np. u osób, które są uczulone na pyłki brzozy występuje zespół alergii jamy ustnej po zjedzeniu przez nie durowej gruszki, jabłka, marchwi czy pomidora.

Niekiedy kontakt z alergenem pokarmowym może wywołać wstrząs anafilaktyczny, czyli ogólnoustrojową, gwałtowną oraz zagrażającą życiu reakcję alergiczną. Przy anafilaksji dochodzi do objawów skórnych, takich jak pokrzywka, rumień, świąd; oddechowych – świszczący oddech, duszności; i żołądkowo jelitowych – bóle brzucha, nudności, wymioty. Często dołączają również objawy krążeniowe, które związane są z gwałtownym spadkiem ciśnienia tętniczego –  co skutkuje zwrotami głowy, kołataniem serca, mroczkami przed oczami, a nawet utratą przytomności. Ryzyko wystąpienia anafilaksji zwiększa się w przypadku, gdy spożyciu alergenu towarzyszy wysiłek fizyczny, bardziej narażone są osoby, które chorują na astmę czy też przechodzą infekcje.

W przypadku alergii pokarmowych u niemowląt i dzieci najczęstszymi objawami są problemy w obrębie układu pokarmowego – kolka jelitowa, ulewanie – zaś u starszych dzieci – ból brzucha, biegunki czy zaparcia. Objawy alergii pokarmowej, takie jak pokrzywka czy wstrząs anafilaktyczny, mogą pojawić się natychmiast po spożyciu alergenu. Warto jednak pamiętać, iż objawy mogą pojawić się nawet od kilku do kilkunastu dni od kontaktu z alergenem – mamy wtedy do czynienia z tzw. reakcją opóźnioną.

Charakterystyka występujących objawów jest odmienna dla różnych grup wiekowych, w przypadku wystąpienia opisanych powyżej objawów warto jest wykonać pokarmowe testy alergiczne.


Alergia pokarmowa – testy

W przypadku większości alergii pokarmowych diagnostyka polega na przeprowadzeniu testów alergicznych w oparciu o oznaczenie stężenia IgE całkowitego w surowicy krwi przeciwko konkretnym alergenom pokarmowym, co do których występuje podejrzenie alergii.

Wykonanie testu na alergię pokarmową w Warszawie polega na pobraniu krwi żylnej. Pacjent powinien zgłosić się na pobranie na czczo, a więc ostatni posiłek powinien zostać spożyty 12 godzin przez badaniem. Przed badaniem zalecana jest konsultacja lekarska.


Wyniki testów na alergię pokarmową

W diagnostyce alergii pokarmowej wykonuje się oznaczenie stężenia lgE przeciwko konkretnym pokarmom w surowicy krwi. Analiza wyników badania opiera się na wartościach referencyjnych podanych przez laboratorium. Wyniki zawsze powinny być konsultowane z lekarzem alergologiem, który w odpowiedni sposób je zinterpretuje oraz potwierdzi występowanie alergii, bądź ją wykluczy.

KUP ONLINE