Amylaza Warszawa

Amylaza jest enzymem trawiennym, wytwarzanym przez trzustkę, który odgrywa bardzo istotna rolę w procesie rozkładów cukrów w organizmie, głównie skrobi. Proces trawienny odbywa się w jamie ustnej, dwunastnicy oraz jelicie cienkim. Nieprawidłowe stężenie amylazy we krwi lub moczu może świadczyć o poważnych problemach zdrowotnych.

Co to jest amylaza?

Amylaza jest enzymem, który produkowany jest głównie przez trzustkę, w mniejszej ilości wytwarzany jest także przez komórki wydzielnicze śluzówki jelita cienkiego, jajniki i jądra oraz gruczoły mleczne. Jego głównym zadaniem jest rozkład skrobi i innych cukrów złożonych do cukrów prostych. Dzięki działaniu amylazy cukry mogą zostać wchłonięte z przewodu pokarmowego. Amylaza wydalana jest przez nerki w moczu.

Kiedy należy badać amylazę?

Badanie aktywności amylazy głównie wykonywane jest przy podejrzeniu ostrego zapalenie trzustki, która charakteryzuje się silnym i nagłym bólem w górnej oraz środkowej części brzucha, którym towarzyszą wymioty, zatrzymania stolce, gazów oraz wysoka temperatura.

Badanie to jest także pomocne przy diagnostyce chorób wątroby, zaostrzenia przewlekłego stanu zapalnego trzustki i związku z problemami występującymi w obrębie ślinianek.

Kontrola  stężenia amylazy zalecana jest także u pacjentów z chorobą alkoholową. Nadużywanie alkoholu wpływa negatywnie na cały organizm, jednak szczególnie na trzustkę, może prowadzić do wystąpienia ostrego lub przewlekłego stanu zapalnego.

Jak się przygotować do badania amylazy?

Badanie wykonywane jest przy pomocy próbki krwi żylnej. Pacjent powinien zgłosić się do punktu pobrań w godzinach porannych, będąc na czczo. Przed badaniem należy bezwzględnie powstrzymać się od spożywania alkoholu. Podczas konsultacji z lekarzem przed badaniem należy poinformować go o przyjmowanych lekach, ponieważ niektóre leki mogą zafałszować wynik poziomu amylazy.

Dlaczego należy badać amylazę?

Amylaza jest jednym z podstawowych badań służących do diagnostyki trzustki. Stężenie amylazy wykonywane jest w celu potwierdzenia lub wykluczenia:

  • Pęknięcia wrzodu dwunastnicy;
  • Zapalenia pęcherzyka żółciowego;
  • Chorób ślinianek;
  • Niedrożności jelit;
  • Choroby wątroby;
  • Przewlekłej choroby nerek;
  • Niektórych chorób nowotworowych, głównie dotyczących wątroby, jelita grubego, jajników, prostaty czy tarczycy.

Amylaza norma

Poziom stężenia amylazy zawsze powinien być interpretowany przez lekarza na podstawie wartości referencyjnych podanych przez laboratorium wykonujące badanie.