Badanie FT3 Warszawa

FT3 jest hormonem, razem FT4 oraz TSH, który wykorzystywany jest do oceny pracy tarczycy.

Co to jest FT3?

FT3, czyli trijodotyronina jest hormonem wytwarzanym przez tarczycę w niewielkiej ilości. Razem z TSH oraz FT4 zawiaduje pracą tarczycy oraz ma wpływ na funkcjonowanie innych hormonów i narządów człowieka. FT3 wypływa na poprawę układu nerwowego, a także na gospodarkę metaboliczną i energetyczną oraz funkcjonowanie nerek. Hormon ten odpowiada także na układ rozrodczy, pokarmowy oraz krwionośny.

Nieprawidłowo funkcjonująca tarczyca daje wiele niespecyficznych, ogólnych objawów, które opóźniają postawienie prawidłowej diagnozy. Zaburzenia poziomu hormonów tarczycy mogą mieć szczególnie niekorzystny wpływ na rozwój dzieci powodując liczne zaburzenia i upośledzenia.

Kiedy należy badać FT3?

Badanie najczęściej zalecane jest przez lekarza endokrynologa. Dolegliwości które mogą sugerować, że tarczyca nie działa prawidłowo to:

  • Spadek wagi;
  • Drżenie rąk;
  • Nadpotliwość;
  • Rozdrażnienie;
  • Bezsenność;
  • Wrażenie kołatania serca;

Badanie najczęściej stosowane jest w diagnostyce przy podejrzeniu nadczynności tarczycy, monitorowaniu leczenia raka tarczycy oraz tyreotoksykozie, czyli nadmiarze hormonów tarczycy, a także przy zespole niskiej T3.

Niekiedy za podwyższone stężenie hormonu mogą odpowiadać preparaty takie jak środki antykoncepcyjne, leki przeciwpadaczkowe oraz leki hormonalne.

Jak się przygotować do badania FT3?

Badanie należy wykonać w godzinach rannych, kiedy pacjent jest na czczo, a więc ostatni posiłek był spożyty na co najmniej 8 godzin wcześniej. Badanie polega na pobraniu próbki krwi żylnej. W przypadku przyjmowania leków, należy o tym poinformować lekarza, który może podjąć decyzje o ich tymczasowym odstawieniu. Niewskazanym jest wykonywanie badania w trakcie oraz kilka dni po kuracji heparyną.

FT3 norma

Interpretacja wyników FT3 powinna być prowadzona wraz z oceną TSH. Analiza wyników powinna opierać się na wartościach podanych przez laboratorium które je wykonywało. Otrzymane wyniki badań zawsze należy skonsultować z lekarzem, który będzie mógł je w prawidłowy sposób zinterpretować biorąc pod uwagę wszystkie indywidualne czynniki, które dotyczą danego pacjenta.

Orientacyjne, prawidłowe wartości FT3 mieszczą się w granicach 2,25–6 pmol/L (1,5–4 ng/L) oraz TSH z przedziału 0,4–4,0 µIU/ml.