Kazeina Warszawa

Kazeina to białko kazeinowe, które znajduje się w mleku krowim i odpowiada za jego biały kolor. Spożywanie mleka może powodować objawy alergii pokarmowej, zaś kazeina jest jego głównym białkiem. Szacuje się, że około 60% osób cierpiących na alergię na mleko uczulonych jest właśnie na kazeinę.

Co to jest kazeina?

Kazeina jest gęstą i lepką substancją o właściwościach śluzotwórczych, które ujawniają się w żołądku i jelitach po jej spożyciu. Powstały śluz w znaczący sposób utrudnia wchłaniania przez kosmyki jelitowe składników odżywczych – należy pamiętać, iż przyswajalność białka z mleka krowiego wynosi jedynie 50 %. 

Niestety człowiek nie jest przystosowany do trawienia kazeiny w ilościach jakie znajdują się w mleku krowim – w którego skład wchodzą 20% białka serwatkowe, zaś pozostałą część około 80 % białka kazeinowe.  Białko kazeinowe wymieniane jest jako jedno z najczęstszych alergenów pokarmowych.

Należy jednak pamiętać, iż kazeina występuje w postaci miceli, co ma wpływ na dłuższy proces jej trawienia oraz stopniowe uwalniania aminokwasów do krwiobiegu, co jest korzystne w punktu widzenia ich wykorzystywania przez organizm. Białko kazeinowe jest także cenione wśród sportowców – dzięki właściwościom anabolicznym sprzyja zwiększaniu tkanki mięśniowej.

Gdzie występuje kazeina?

Kazeina występuje w mleku krowim, a także w innych produktach mlecznych. Białko kazeinowe jest jednym z najbardziej odpornym na wysokie temperatury białkiem, które występuje w krowim mleku. Skutkuje to pojawieniem się objawów alergii także np. po spożyciu serów, ponieważ w trakcie obróbki mleka oraz dalszej produkcji kazeina nie ulega zniszczeniu.

Kazeina jest także jednym ze składników wieku suplementów diety, zwłaszcza odżywek białkowych, które przyjmowane są przez sportowców.

Alergia na kazeinę

Statystyki pokazują, iż około 60% osób, które cierpią na alergię na mleko, uczulonych jest właśnie na kazeinę. Szacuje się, iż prawie 20% noworodków przychodzi na świat z przeciwciałami IgE skierowanymi przeciwko białkom występującym w mleku krowim. Z wiekiem odnotowuje się spadek produkcji tych przeciwciał – stąd objawy nadwrażliwości na mleko zazwyczaj ustępują z czasem.

Pacjenci, którzy zaobserwowali u siebie objawy alergii pokarmowej w odniesieniu do kazeiny kierowani są na badania, które mają na celu potwierdzenie bądź wykluczenie alergii na białko mleka krowiego. Objawy alergii mogą być różnorakie, najczęściej ze strony układu pokarmowego obserwuje się występowanie zaparć, wzdęć, wymiotów, biegunek czy bóli brzucha. Nietolerancja kazeiny może dawać także obawy ze strony układu oddechowego takie jak nieżyt nosa czy zaburzenia oddychania. Do częstych objawów należy zaliczyć także zmiany skórne – występowanie pokrzywki, wysypki, uciążliwe swędzenie czy w cięższych przypadkach może rozwinąć się atopowe zapalenie skóry. W skrajnych przypadkach może także dojść do wstrząsu anafilaktycznego.

Badanie na kazeinę – jak się przygotować?

Badanie wykonuje się poprzez pobranie próbki krwi żylnej. Podczas pobrania pacjent nie musi być na czczo. Przed wejściem do gabinetu zabiegowego, należy odpocząć około 10 minut.

Diagnostyka alergii na mleko krowie

Badanie w kierunku występowania alergii na białko kazeinowe polega na oznaczeniu z pobranej próbki krowi żylnej stężenia slgE w surowicy.

Alergia na kazeinę – wyniki

Analiza wyników przeprowadzonego badania zawsze powinna opierać się na wartościach referencyjnych podanych przez laboratorium. Interpretacja wyników badań zawsze powinna zostać dokonana przez lekarza, który przy ich odczycie weźmie pod uwagę wszystkie czynniki oraz potwierdzi bądź wykluczy występowanie alergii.