Nietolerancja laktozy Warszawa

Nietolerancja laktozy stanowi bardzo powszechną dolegliwość. W ostatnim czasie zarówno w reklamach jak i na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej produktów bez laktozowych. O nietolerancji laktozy mówimy, kiedy organizm posiada ograniczoną bądź całkowicie zablokowaną zdolność do trawienia tego cukru. W Polsce z powodu nietolerancji laktozy cierpi około 1,5% niemowląt oraz do 25% dorosłych.

Co to jest laktoza?

Laktoza jest dwucukrem mlecznym, który zbudowany jest z cząstki glukozy oraz galaktozy. Najwięcej laktozy zawarte jest w słodkim mleku owczym, jednak należy pamiętać, iż mleko krowie w 100 gramach zawiera 4,6 do 4,9 g laktozy.

Trawienie laktozy, czyli proces rozpadu laktozy na cukry proste wymaga udziału enzymu – laktazy – która wydzielana jest przez rąbek szczoteczkowy nabłonka jelita cienkiego.

W czym jest laktoza?

Laktoza pojawia się w bardzo wielu produktach spożywczych. Obecna jest w mleku krowim, kozim czy owczym, ale także w innych produktach mlecznych takich jak kefiry, maślanki, jogurty czy sery. Laktoza może także pojawiać się jako składnik takich produktów jak pieczywo, słodycze, a nawet wędliny czy produkty, które przeznaczone są do podgrzewania w mikrofalówkach.

Objawy nietolerancji laktozy

Niewystarczająca czy całkowicie zatrzymana aktywność laktazy, czyli enzymu rozkładającego laktozę, powoduje, iż po spożyciu produktów mlecznych ujawniają się nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Pacjenci cierpiący na nietolerancję laktozy jako objawy najczęściej wskazują:

  • Ból brzucha;
  • Mdłości;
  • Kolki;
  • Biegunki występujące po około 30 minutach do 2 godzin po spożyciu produktu zawierającego laktozę;
  • Wymioty;
  • Wzdęcia;
  • Problemy z wydaleniem dużej ilości gazów.

Wśród dorosłych symptomy nietolerancji laktozy przeważnie się łagodniejsze. U dzieci kwaśne stolce mogą powodować silne podrażnienie okolic odbytu oraz pośladów. Stopień nasilenia objawów bardzo często zależy od ilości laktozy w spożytym pokarmie.

Nietolerancja laktozy – jakie badania?

W celu potwierdzenia lub wykluczenia nietolerancję na laktozę można wykonać następujące badania:

  • Badanie pH kału;
  • Test doustnego podania laktozy;
  • Wodorowy test oddechowy;
  • Test tolerancji laktozy;
  • Badanie molekularne polimorfizmu w obrębie genu laktazy (LCT);
  • Biopsję jelita cienkiego.

Nietolerancja laktozy jak zbadać?

Test genetyczny polimorfizmu w obrębie genu laktazy jest rodzajem diagnostyki, który pomaga wykluczyć ATH, czyli hipolakazję u dorosłych. Cechą testu jest wysoka czułość oraz swoistość – na poziomie odpowiednio 88 i 90% - porównywalnymi z wodorowym testem oddechowym oraz testem tolerancji laktozy. Wykonanie testu nie jest czasochłonne, co jest niewątpliwie jego kolejną zaleta. Warto pamiętać, iż powinien być on stosowany jedynie w grupach etnicznych, w których polimorfizm genu LCT może być powiązany z nietolerancją laktozy, dlatego też nie powinien być stosowany np. u Afroamerykanów.

Nietolerancja laktozy wyniki

Analiza wyników badań powinna opierać się wartościach referencyjnych podanych przez laboratorium. Wyniki zawsze powinny być interpretowane oraz konsultowane z lekarzem. Obecność polimorfizmy genów w obrębie genu LCT – mutuje T-13910C., c.1917+326C>T – może wskazywać na predyspozycję genetyczną do nabytej pierwotnej nietolerancji laktozy.