Choroby zakaźne w podróży

Data publikacji: 12.08.2019

Biegunka podróżnych

Jest powszechnym problemem podczas wycieczek do krajów o niskich standardach sanitarnych. Zapobieganie biegunce podróżnych polega na zachowaniu zasad higieny oraz bezpiecznego żywienia w podróży. Doustna szczepionka przeciwko cholerze zapewnia częściową ochronę przed
bakteryjną biegunką podróżnych.


Malaria

Jest groźną dla życia chorobą pasożytniczą, przenoszoną przez komary w tropikach. Zapobieganie malarii polega na unikaniu ukłuć tych owadów (repelenty, moskitiera) i stosowaniu profilaktycznych leków przeciwko tej chorobie.


Denga

Jest najczęstszą chorobą wirusową przenoszoną przez komary w rejonach tropikalnych. Może objawiać się gorączką, bólem głowy i stawów, a w ciężkich przypadkach także krwawieniem np. z dziąseł bądź przewodu pokarmowego. Zapobieganie tej chorobie polega na ochronie przed owadami w podróży.


Wścieklizna

Jest przenoszoną przez ssaki chorobą wirusową, wywołującą śmiertelne zapalenie mózgu. Zagrożenie wścieklizną w tropikach jest większe niż w Europie, a turysta pokąsany przez chore zwierzę wymaga pilnej pomocy lekarskiej. Wściekliźnie można zapobiec poprzez szczepienie przed wyjazdem.


Wirusowe zapalenie wątroby typu A

Zwane „żółtaczką pokarmową”, występuje powszechnie w tropikach i krajach o niedostatecznych warunkach sanitarnych. Najbardziej narażeni są turyści nieprzestrzegający zasad higieny, jednak zakażenia zdarzają się także wśród gości luksusowych hoteli w państwach rozwijających się, np. w Egipcie. WZW A, w przeciwieństwie do WZW B lub WZW C, nie powoduje co prawda zakażeń przewlekłych, ale trwa kilka tygodni i u dorosłych z reguły wymaga hospitalizacji. Przebycie tego zakażenia dyskwalifikuje potencjalnego dawcę krwi, a u ciężarnej może przybrać postać piorunującego zapalenia wątroby, które kończy się przeszczepem tego narządu albo śmiercią.

Zapalenie wątroby typu A to choroba przenoszona głównie drogą pokarmową, a obecny wzrost ilości zachorowań wiązany jest m.in. ze spożyciem owoców jagodowych. Jednak zamiast odmawiać sobie malin czy jagód, na pewno bezpieczniej byłoby przyjąć przynajmniej pierwszą dawkę szczepionki. W przypadku żółtaczki pokarmowej (WZW A) już po 2 tygodniach daje ona odporność trwającą co najmniej około roku, a po kolejnej dawce ochrona jest wieloletnia, często na wiele dekad.


Dur brzuszny

Jest ostrą chorobą bakteryjną, przenoszoną przez zakażoną wodę i napoje oraz posiłki przygotowane w złych warunkach sanitarnych. Zazwyczaj turyści chorujący na dur brzuszny wymagają leczenia szpitalnego.
Największe ryzyko zachorowania dotyczą podróży do części krajów Azji (głównie Indii i państw okolicznych), Afryki oraz niektórych państw Ameryki Południowej. Zapobieganie durowi brzusznemu polega na szczepieniu ochronnym przed podróżą oraz stosowaniu zasad bezpiecznego żywienia
podczas wycieczki.


Zakażenia HIV

Przyczyną mogą być kontakty seksualne, zakażone igły, strzykawki, zakażona krew. Występuje na całym świecie, a najwięcej zachorowań odnotowuje się w Afryce. Szczepionka przeciw HIV nie jest dostępna, a profilaktyka w podróży polega na unikaniu przygodnych kontaktów seksualnych, stosowaniu prezerwatyw i korzystaniu wyłącznie ze sterylnego sprzętu medycznego w razie konieczności zabiegów medycznych.


Cholera

Jest chorobą bakteryjną przenoszoną drogą pokarmową. Występuje w krajach o złych warunkach sanitarnych, często zdarzają się jej epidemie. Ryzyko zachorowań dla większości turystów jest niewielkie, wzrasta w przypadku podróży w rejony epidemii i u osób, które nie przestrzegają zasad higieny podczas pobytu na terenach zagrożonych cholerą.


Poliomyelitis (choroba Heinego-Medina)

Jest to choroba przenoszona drogą pokarmową, która może prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego, niedowładów i porażenia mięśni. Występuje przede wszystkim w Afryce i Azji. Zachodnia półkula jest rejonem wolnym od polimyelitis. Najskuteczniejsza metoda profilaktyki przed podróżą do krajów zagrożonych to szczepienie ochronne.